Vánoce trochu jinak :-) recepty
13. 8. 2007
Zdravá klasikaŠunková rolka
Šlehačku ušleháme, přidáme křen, lehce osolíme a promícháme. Plátky šunky potřeme krémem a svineme. Do zdobícího sáčku (tvořítka) dáme Ramu Creme Bonjour a na rolky vytváříme pusinky, které můžeme ozdobit proužkem kapie a petrželkou. Rybí polévka
Kapří hlavy zbavíme skřelí a celé vaříme v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením cca 40 minut, pak přidáme rybí vnitřnosti a vaříme dál asi 20 minut. Scedíme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru, z hlav obereme maso, pokrájíme a přidáme též do vývaru. Zeleninu uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka, vyjmeme, propasírujeme a vše přidáme k rybímu vývaru. Nakonec vmícháme opraženou krupici, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí a ještě povaříme. Podáváme s na kostičky nakrájenou opraženou bílou žemlí. Tradiční bramborový salát
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky. Vejce, zeleninu a šunku také nakrájíme – velikost kostek zvolíme podle vlastního uvážení. Do salátu přimícháme Yofresh, na závěr dochutíme hořčicí, solí a pepřem a necháme alespoň 4 hodiny v chladu rozležet. Smažený kapr
Porce kapra omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme. Postupně obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a špetkou soli a ve strouhance. Smažíme pozvolna ze všech strana na rozehřátém oleji. Přebytečný tuk můžeme ze smaženého kapra odstranit pomocí ubrousku. Podáváme s plátkem citrónu. Vánoční menu „nalehko“Lososové potěšení
Plátky celozrnného chleba nakrájíme na 1/4 a potřeme Florou Light. Na každou chuťovku dáme kousek lososa. Citrón důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, která rozpůlíme. Uprostřed dužinu nařízneme cca do poloviny (pozor, abychom si nenařízli kůru), konce otočíme v protisměru a ozdobíme lososa. Na závěr posypeme sekanou bazalkou (můžeme použít i sušenou). Sváteční salát
Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme k bramborám (cibuli můžeme v cedníku krátce spařit horkou vodou – nebude mít tak štiplavou chuť). Mrkev omyjeme, oškrábeme a krátce povaříme (v malém množství vody nebo v páře). Poté mrkev nakrájíme na kostičky a společně s hráškem a nadrobno nakrájenými sterilovanými okurkami přidáme k ostatním surovinám. Promícháme a spojíme jogurtovou omáčkou. Dochutíme solí, pepřem, hořčicí, cukrem a octem. Rybí filet pečený v alobalu (4 porce)
Rybu či rybí filé očistíme, omyjeme. Poté osolíme, okmínujeme a přidáme bylinky. Alobal potřeme polovinou množství Flory, posypeme na plátky krájenou cibulí, můžeme přidat i nakrájený česnek. Vložíme rybí filé a přidáme zbytek Flory. Alobal dobře uzavřeme a dáme péci do vyhřáté trouby. Po upečení alobal otevřeme a k rybě přiložíme ledový salát. Na talíř servírujeme i s alobalem a zdobíme plátkem citrónu. Neobvyklé vánoční menuSýrová pěna na zeleném listu
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Ramou Creme Bonjour, zakapeme citrónovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Následně ozdobně nastříkáme na listy ledového salátu a ozdobíme na malé kostičky nakrájenou paprikou. Rybí filet v mandlové krustě (4 porce):
Rybí filety (filé) osolíme a opepříme, z obou stran obalíme v sekaných mandlích a opečeme na olivovém oleji (možno připravit také na grilu). Servírujeme na talíře na plátky ledového salátu s plátky citrónu. Do zdobícího sáčku (tvořítka) dáme Ramu Creme Bonjour a ozdobíme jí rybí filety. Svěží bramborový salát:
Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme sterilovaný hrášek a na kostičky nakrájenou sterilovanou okurku a baby karotku. Cibuli pokrájíme najemno a přidáme k ostatním surovinám (komu vadí výrazná chuť cibule, může ji před přidáním do salátu krátce spařit v horké vodě). Salát osolíme, opepříme, vmícháme olivový olej s hořčicí a dochutíme citrónovou šťávou. | |
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář