Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravá redukční dieta

13. 8. 2007

Co je redukční dieta?

Účelem správné redukční diety je ztratit nadbytečný tuk, a přitom zároveň zachovat svalovou hmotu. Její základní princip spočívá v omezení příjmu cukrů a tuků. Důležitý je rovněž příjem vlákniny, která jednak zahání pocit hladu a jednak má vliv na správnou funkci střev. Jestliže jsme se rozhodli držet redukční dietu, počítejme s tím, že bychom si měli kontrolovat denní kalorický příjem, hodnoty bílkovin, tuků a sacharidů obsažených v potravinách a také množství přijatého vitaminu C. Většina potravinářských výrobků má na obalech potřebné údaje již uvedeny.

Optimální denní příjem všech základních živin je:

bílkoviny 50 -70 g, tuky 40 - 50 g, sacharidy 140 - 200 g, vit. C 90 mg a energetická hodnota by se měla pohybovat v rozmezí 4700 - 6500 kJ.

Co jíst a nejíst?

Při redukční dietě platí zásada, že nejlepší je dopřát si menší dávky jídla vícekrát denně. Je možné jíst téměř všechny druhy potravin (viz tabulka), některé ovšem jen v omezeném množství.

 
 Vhodné potravinyNevhodné potraviny
Ovocevšechny druhy syrového ovoce, kompotované ovoce s označením Lightkompoty, pyré a džemy slazené cukrem
Zeleninavšechny druhy syrové zeleniny a zeleniny nakládané s označením Lightvšechny ve slazeném nálevu
Mléko, mléčné výrobkynízkotučné mléko, nízkotučné jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobkytučné mléko, tučné tvarohy, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky
Přílohybrambory, rýže, celozrnný chlébomezujeme knedlíky, těstoviny, bílý chléb a pečivo
Tukyrostlinné tuky se sníženým obsahem tuku, rostlinné olejemáslo, sádlo, škvarky
Vejcepouze do pokrmů a pomazánekvejce jako samostatný pokrm
Uzeninyv malém množství drůbeží šunkatučné salámy, párky
Masodrůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecítučné maso, vnitřosti, paštiky, konzervy
  

Chcete zhubnout a následně si váhu udržet?

 
Jezte pravidelně 4 - 5 x denně v menších porcích. 
 
Udržujte si pravidelný pitný režim (nejméně 2 - 3 litry neslazených tekutin denně). 
 
Dbejte na to, aby vaše strava byla co nejpestřejší. 
 
Omezte jednoduché cukry (cukr, sladkosti, cukrovinky apod.) a tuky (hlavně ty živočišného původu - máslo, sádlo, škvarky, slanina, uzeniny). 
 
Zařazujte do své stravy potraviny bohaté na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny). 
 
Jednou týdně můžete zařadit tzv. odlehčovací den. Nejvhodnější je ovocný a zeleninový - konzumuje se pouze ovoce nebo zelenina nebo oboji v množství zhruba cca 2,5 kg na den při dodržování pitného režimu. 
 
Nehubněte rychle, optimální týdenní úbytek je 0,5 kg, maximálně 1 kg za týden. Při větším úbytku hmotnosti dochází velmi často k jo-jo efektu.  

 

  

Jídelníček

DEN SNÍDANĚ PŘESNÍD. OBĚD SVAČINA VEČEŘE II. VEČEŘE
PO 2 plátky tmavého toastového chleba, 10 g Flora light, 100 g paprika zelená100 g jablko250 ml polévka slepičí s rýží, 120 g rybí filé, 10 g Flora, 200 g vařené brambory, dušená mrkev s hráškem100 g hlávkové zelí, 2 g olivový olej, 1/2 pomeranč150 g fazolky, 20 g rajský protlak, dalamánek200 g biokys
ÚT 50 g müsli, 200 ml nízkotučného mléka120 g mrkev250 ml hovězí vývar s kapáním, 80 g krůtí prsa, 10 g rostlinný olej, 150 g míchaná zelenina100 g meruňkové pyré - 3 kstelecí plátek v alobalu se 250 g brambor a 5 g Flory, 100 g hlávkový salátgrapefruit
ST 1 kornspitz, 20 g Lučina, 1 rajčepomeranč50 g těstoviny bezvaječné, 50 g dušená šunka, 5 g rostlinný olej, 20 g tvrdý sýr (30% t. v s.)100 g jablkozeleninový salát (1 paprika, 3 rajčata, 50 g pórek, 50 g ředkvičky, 5 g olivový olej), 2 plátky tmavého toastového chlebasýrová polévka
ČT plátek chleba s Florou light (10 g), 20 g drůbeží šunka, 50 g ředkvičkymüsli tyčinkapolévka s rýží, 80 g vepřová kýta, 5 g slunečnicový olej, 250 g vařené bramborynízkotučný bílý jogurt (150 g)2 toasty z tmavého chleba s drůbeží šunkou (20 g) a plátkem sýra (20 g), 120 g salát z hlávkového zelítomatový džus 200 ml
dalamánek, 20 g Flora light, 50 g mrkev200 ml nízkotučné mléko250 ml vývar se zeleninou, čočka na kyselo1 mandarinka50 g tuňák, 50 g slunečnicového chleba1 kiwi
SO2 plátky toastového chleba, 10 g šunky sušené, 10 g sýra (30% t. v s.)jablko250 ml polévka hovězí s nudlemi, 80 g hovězí plátek, 200 g dušená zelenina50 g hlávkový salátdrůbeží rizoto (80 g kuře, 80 g rýže, 10 g rostlinný olej, 20 g tvrdý sýr 30% t. v s.)200 ml nízkotučného mléka
NE1 rohlík, 10 g Flora light, nízkotučný ovocný jogurt 125 g100 g salátová okurka250 ml slepičí polévka s rýží, 80 g kuřecí prsa, 20 g Flora, 50 g rajský protlak, 50 g těstoviny50 g mrkev, 10 g med, citronová šťáva125 g krabí tyčinky, 50 g bílý nízkotučný jogurt, citron, 4 ks knäckebrot150 paprika

 Zastoupení živin

  energie (kJ)bílkoviny (g) sacharidy (g)tuky (g)cholesterol (mg)
pondělí 5095 47,16 168,4 29,5 123
úterý 4996 44,8 156,2 35,3 165,8
středa 5087 49,3 138 41,8 102,3
čtvrtek 5061,5 47,4 151,7 45,35 82,8
pátek 5021 54,2 165,1 33,5 29
sobota 4938 58,6 147,3 33,8 70
neděle 5042,5 42,19 152,68 24,22 84
u krabích tyčinek je uvedena pouze energie

Hubneme s rozumem v praxi – glykemická kuchařka

Kniha obsahuje konkrétní tipy a recepty na snídaně, obědy a večeře se stejnou energetickou hodnotou (snídaně cca 1000 kJ, hlavní jídla cca 1500 kJ), které navíc mají výhodný poměr živin (bílkoviny, sacharidy, tuky) pro hubnutí a udržení váhy. Čtenář zde nalezne i nápady na svačiny, nízkoenergetické mlsání a tipy, jak jíst mimo domov – nezbytné informace o energetické hodnotě a složení jídel v restauracích a jídelnách. Recepty jsou určeny těm, kteří chtějí bez pocitu hladu hubnout nebo si váhu udržet, je však jednoduché dotvořit jídlo pro celou rodinu.

Oproti běžně předepsaným dietám je možné kombinovat mnoho variant konkrétních denních jídelníčků, které si každý může sám a jednoduše vybrat a připravit podle své chuti. Kniha také seznamuje podrobně s glykemickým indexem potravin – jak ovlivňuje hubnutí, jaké potraviny vybírat, jak glykemický index snižovat.

Právě vychází v nakladatelství Smart Press, s.r.o., k dostání u dobrých knihkupců (distribuje Grada Publishing, a.s.). Objednávky a ukázky z knihy možné také přes: www.smartpress.cz, telefonické objednávky na tel: 608 265 336

 

Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo

Zásadní česká kniha o zdravém hubnutí. Srozumitelně jsou popsány logické souvislosti příjmu potravy a výdeje energie, psychologické aspekty, a to vše s ohledem na české potraviny, výrobky a současný životní styl. Autorka je zakladatelkou společnosti STOB (Stop obezitě) a metodu ověřila na mnoha účastnících kurzů snižování nadváhy.
B5, V4, 299 Kč, 232 stran, celobarevné, ISBN 80-239-4112-7

Knihu lze objednat na: www.smartpress.cz

Více informací

 
 
©Flora 2006
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář